1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Adanalı Orhan Kemal’in ses kaydı sosyal medyada büyük ilgi gördü
Adanalı Orhan Kemal’in ses kaydı sosyal medyada büyük ilgi gördü

Adanalı Orhan Kemal’in ses kaydı sosyal medyada büyük ilgi gördü

Buluşmalarını anlatan ses kaydı

A+A-

Türk edebiyatının usta ismi Orhan Kemal'in, büyük şair Nâzım Hikmet ile ilk karşılaşmasına dair kendi sesinden anlatımı sosyal medyada büyük ilgi gördü.

1940 yılında, Orhan Kemal Bursa Cezaevi’nde günlerini doldururken bir gün, Nâzım’ın Çankırı Cezaevi’nden Bursa’ya nakledileceğini öğrenir. Umutla Nâzım’ın gelmesini beklemeye başlar. İşte söz konusu ses kaydında; Orhan Kemal’in kendi sesinden Nâzım Hikmet ile ilk karşılaşması anlatılıyor.

İki usta isim Bursa Cezaevi’nde tanışmış ve 3,5 yıl aynı koğuşu paylaşmıştı.

İşte o ses kaydı:

 

Yeditepe üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Nâzım Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Arslan da söz konusu ses kaydının paylaşıldığı videoya dikkat çeken bir not düştü. 

Arslan, "Bu tanışıklıktan çok sonra Moskova’da yaşamaya başlayan Nâzım Hikmet, Türkoloji öğrencileriyle sohbetlerinin birinde Orhan Kemal’den ve onun yazarlığından bahseder. O kadar ki içlerinden biri tez konusu olarak O.Kemal’i seçer. Sonra O. Kemal Mow’a gittiğinde tanışır,dost olurlar" diye belirtti.

"MUAZZAM KOCA ŞAİR"

Öte yandan, Orhan Kemal, ses kaydında şu ifadeleri kullanıyor:

"1940 senesi kışı idi. Dikkat edin 1940 dedim. O zaman harp çıktı, devam ediyordu. Fakat henüz yalnız batıda. Ben hapishane kaleminde evraklar ile uğraşıyordum. Amirim olan hapishane kâtibi postadan yeni gelmiş resmi evraka bakıyordu. “Ooo” dedi “gözün aydın üstadın geliyormuş.”

“Üstad da kim?” Hiçbir üstadım falan yoktu

“Hadi hadi numara yapma, canım Nâzım Hikmet işte. Senin üstadın sayılmaz mı?”

İnanamadım. Elinde tuttuğu müzekkereyi uzattı; “14 Mayıs 1966 tarihinde bitecek olan ceza süresini doldurmak üzere tutuklu Nâzım Hikmet idarenizde bulunan cezaevine naklen gönderiliyor.”

Bana hapishane bahçesinde dikilmiş zambakların yeşil yaprakları üzerindeki karlar erimiş gibi, umumi afla serbest bırakılmışım cezamın bitmesine kadar olan yıllar birden tükenmiş gibi geldi. Herkes gibi ben de ona gıyaben hayrandım. Herkes gibi kendimi bilmeden onu seviyordum. Muazzam koca şair…

İdareden usulcacık çıktım. Hapishanede şiir yazan kendilerini şair sanan bizler üç kişiydik; Necati, İzzet ve ben. Fakat birincilik bende idi. Ne de olsa yazdıklarım basılıyordu. Koşmamak kendimi zor tutuyordum. Necati’nin koğuşuna gittim. Necati Nâzım’ı İstanbul Tevkifhanesinden tanıyordu.

Nâzım’ın geleceğini duyar duymaz Necati bir çocuk gibi ellerini çırpmaya sıçrayıp hoplamağa başladı.

“Yaşasın!”

Sonra da “Aman!” dedi, “Sakın ha şiirmiş soruymuş canını sıkmayın. Bundan hiç hoşlanmaz, pılısını pırtısını toplar başka koğuşa gider. İzzete de tembih et.”

İki saat geçmeden bütün hapishane öğrenmişti; Nâzım’ı getiriyorlar.

Aradan birkaç hafta geçti, yine böyle kurşuni sisli bir sabah evrak karıştırıp pencereden karla örtülü yeşil zambak yapraklarına yine bakarken Necati nefes nefese kaleme geldi: “Nâzım Hikmet’i az önce getirdiler!”

İyice hatırlıyorum, kalemimi elimden düşürdüm.

“Müdürün yanına soktular, ona senden bahsettim gel şimdi neredeyse avluya çıkaracaklar.”

Bunları nefesi kesilerek bağırıyordu. Elimi kaparak beni neredeyse çekmeğe başladı. O kadar heyecanlıydım ki başım dönüyordu. Onu; Benerci, Jökond, Bedrettin destanlarını yazan insanı, şimdi görecektim demek!

Kapı açıldı, gülümseyerek çıktı. Göz göze geldik. Mavi gözlerinde, gülümsemesinde tertemiz apaçık çocuksu bir şey vardı. Nereye gitsem, ne yapsam diye düşünürmüş gibi durakladı sonra Necati’yi gördü. Ona doğru gitmek istedi fakat Necati Nâzım’a doğru koşarak beni takdim etti. Nâzım askerce topuklarını birleştirerek ve yüzüne ciddi bir ifade vermeye çalışarak kendini takdim etti:

“Ben Nâzım Hikmet!”

İşte karşılaşmamız böyle oldu, böylece talebesi oldum.

Ben de ona kendimden fazla inanıyordum."

 

 
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.