1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Adanalı Doktorun Başarısı
Adanalı Doktorun Başarısı

Adanalı Doktorun Başarısı

Kafa travmaları ve kafatası ameliyatları sonrasında kafatası kemiğinde kayıplar artık tarih oluyor.

A+A-

Bu kayıplar nedeniyle hasta, beyni kemik dokusunun korumasından mahrum bir şekilde yaşıyor. Travmadan 6 ay sonra kemik dokusunun üzeri titanyum bir plakla kapatılıyor. Bu plak kafatasının doğal yapısına uygun olmadığı için kafa görünüşü bozuluyor ve estetik ve psikolojik bir sorun ortaya çıkıyor. Titanyum plaklar bazen beyine de baskı yapabiliyor. Op.Dr. Saygı Uygur'un uyguladığı sadece büyük merkezlerde yapılabilen, üç boyutlu kalıplar oluşturularak kemik tozundan, kafatası yapısına birebir uyan bir doku geliştirmek şeklindeki bu yöntem, Osmaniye'nin Kadirli İlçe Hastanesinde Op.Dr. Saygı Uygur tarafından ilk kez yapıldı.

66d813c44d0d9.jpg

Kranioplasti Ameliyatları Nedir?
Kranioplasti ameliyatları; travma, kanama, tümör gibi nedenlerle kafatasının bir kısmının çıkarılıp aynı operasyonda geri yerine konulmasının mümkün olamadığı durumlarda ilk ameliyattan en az 6 ay sonra uygulanır. Bu ameliyat esnasında kafatası kemiğinin korumasından yoksun olan beyin dokusunun korunmasının yanı sıra hastanın ameliyat sonrası estetik görünüşü de göz önüne alınmaktadır.

66d813c47ba5a.jpg

Op.Dr. Saygı Uygur açıklamasında; “Standard uygulamada eksik kafatası dokusu titanyum plaklarla veya el ile şekillendirilmiş kranioplasti (Kemik) çimentosu ile kapatıyoruz. 3 boyutlu Kranioplasti tekniğinde ise hastanın ameliyat öncesinde çekilen tomografi tetkikleri bilgisayar ortamında 3D programlar aracılığıyla işlenerek kişiye özel, birebir kendi kafatasının eğimlerine sahip tasarım oluşturmakta ve bunun kalıbını çıkarmaktayız. Kalıbın tasarımını hiçbir dış destek almadan tamamen kendim yapmaktayım.

66d813c444c6d.jpg

3D kranioplasti tekniğiyle hem standard titanyum plakların beyne olan baskısının, hem de olumsuz estetik sonuçlarının önüne geçmiş oluyoruz. Türkiye’de sayılı devlet hastanesinde uygulanan bu yöntemi Mersin Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim dalındaki hocalarımın da desteğiyle Mersin’de ilk kez yapmıştık. Kadirli devlet hastanesindeki ilk hastamız da trafik kazası sonrası parçalı kafatası kırığı olduğundan kemiği geri yerine konulamayan bir hastaydı. Osmaniyede bu ameliyatı ilk kez yapmış olmak ve Osmaniye halkına fayda sağlayabilecek olmak beni çok mutlu ediyor. Amacımız ülkemize ve kentimize faydalı olacak yöntemleri hastalara ulaştırmaktır.” Dedi.

66d813c45c86c.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.