Adana’da yüzlerce saya işçisi iş bıraktı: Pişman oldum
Adana’da, hayat pahalılığından dolayı geçinemediklerini belirten saya işçileri, yüzde 120’lik zam talepleri karşılanmadığı için iş bıraktı.
Yüzlerce saya işçisi, bir araya gelerek iş bıraktı. Zam talep eden işçiler, Büyük Saat civarında buluşarak basın açıklaması gerçekleştirdi.
İşçiler, hayat pahalılığı nedeniyle geçinemediklerini belirterek zam talepleri karşılanmadığı için greve çıktıklarını belirtti.
‘ZAM ALMADAN ÇALIŞMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL’
Basın açıklamasından konuşan Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, zam talepleri tüm atölyeler tarafından kabul edilene kadar grevi sürdüreceklerini ifade etti. 128 atölyede saya dikimi yapan 750-800 sayacının iş bıraktığını söyleyen Özay, “Atölyeler, bir ayakkabıyı ortalama 240 liraya satıyor. Biz 12-15 liraya ayakkabı dikiyoruz. Bu fiyatlara göre en düşük saya fiyatının da 24 lira olması gerekir. Düşük fiyatlar yüzünden sektörde yeni sayacı yetişmiyor" dedi. Alım gücünün eskisi gibi olmadığını söyleyen Özay, “Kauçuk taban 10 liradan 40 liraya yükseldiyse, her şey yüzde 500, yüzde 600 yükseldiyse; biz de sayacılar olarak yüzde 120 zam almadan çalışmamız mümkün değil” diye konuştu.
‘ZAM YAPILIRSA İDARE EDER BENİ’
Grev için toplanan işçilerden Ahmet, her şeye zam geldiğini, bu yüzden geçinemediğini ve greve çıkmak zorunda kaldığını anlattı. Haftalık 1600 TL ile sigortasız çalıştığını söyleyen Ahmet “Evliyim. Her şeye zam geliyor, aldığım ücret hiçbir şeye yetmiyor. Yüzde 120 yapılırsa biraz fazla alırım, idare eder beni” ifadelerini kullandı. Günde 13 saat sigortasız çalıştığını belirten Ahmet, taleplerinin karşılana kadar makineye oturmayacaklarını dile getirdi.
‘BİR AYAKKABI 1500 TL AMA BİZ 12-13 LİRAYA DİKİYORUZ’
60 yıldır saya işçisi olan Musa Arıpişirici, yıllardır çalışmasına rağmen kazancının az olduğunu ve geçinemediğini dile getirdi. Yüzde 120 zam talep ettiğini söyleyen Arıpişirici “Hakkımızı almış olsaydık greve gerek kalmazdı. Bu mesleği yaptığıma pişman oldum. Bir ayakkabı 1500 TL ama biz 12-13 liraya dikiyoruz. Biz hakkımız olanı istiyoruz” dedi. Saya işçilerinin çoğunun sigortası olmadığını vurgulayan Arıpişirici “Patronların umurunda değil ama biz sayacılar olmazsak üretim olmaz” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.