1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adana-Karataş demiryolu ve limanı
Adana-Karataş demiryolu ve limanı

Adana-Karataş demiryolu ve limanı

Vedat kahyalar yazdı

A+A-

1917 yılında,Adana-Karataş arasında demiryolu hattının olduğunu,bu demiryolunun Karataş'taki denize yakın bir bölgede inşa edilmiş küçük bir limana bağlandığını  duydunuz mu ?

1916 Mayısı’nda Fransız ve İngilizler, Sykes-Picot Antlaşması ile Ortadoğu’yu kendi aralarında paylaşmışlardır. Bu antlaşmaya göre; Bağdat-Basra arasındaki Dicle-Fırat nehirleri bölgesi İngiltere’nin, Beyrut dahil Suriye’nin bütün kıyı bölgesi, Adana,Hatay ve Mersin Fransa’nın olacaktır.

Öyle de oldu. Adana 5.5 yıl boyunca Fransız işgalinde zor günler yaşadı.Isgal kuvvetleri bölgeye askeri,siyasal alanlarda hakim olmakla yetinmeyip tarımına da el atmıştı.

O yılların en stratejik ürünü olan ve ovada bereketli olan buğdaylara da göz koymuş ,inşa ettikleri Karataş demiryolu ve limanıyla bu buğdayı Fransa'ya göndermeye başlamıştır.

4 yıl boyunca Adana'da yetişen toprak mahsullerinin çoğu Fransa'ya gönderilmek üzere çiftçilerimizden zorla alınmış, yöre insanı adeta açlığa mahkum edilmiştir. 

Bu demiryolu hattının bozulup dağılması ,kurtuluş savaşı kahramanı Şeyh Cemil Nardalı'nın "Fransız demiryolunun raylarını sökmek her müslümana farzdır ve derhal yapılmalıdır" çağrısıyla başlamıştır.

Bozulan demiryolu hattı için dönemin  Fransız hükümetinin Osmanlı imparatorluğuna nota verdiğini biliyoruz.

 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Fransa, Adana ve çevresinden çekilmek zorunda kaldı.

Bu kısa tarihi bilgiden öğreniyoruz ki ; Adana-Karataş arasında kazma kürekle bir demiryolu hattı kurulabilmiş,bununla yetinilmeyip bir de Liman yapılmış?

1950 yılında Adana'ya yapılması planlanan ve kararlaştırılan limanın o dönemin TBMM Başkanı ,Mersin Milletvekili B.Refik Koraltan'ın girişimleriyle Mersin'e kaydırılmasına ciddi bir itiraz olmadığından, ihraç edecegimiz sanayi ve tarım ürünlerimiz de 70 yıldan beri Mersin'den yüklenmektedir.

Adana-Karataş demiryolu ile birlikte ,Karataş limanı da inşa edilmeli ve Adana ihracatı ve turizmi için hizmete açılmalıdır.
Kıbrıs ve gelecekte Suriye,Lübnan,İsrail,Mısır limanları ile bağlantılı turizm ve ürün taşımacılığı yapılabilmelidir.

Karatas-Mersin sahil yolu,yeni havaalanı yolu en kısa zamanda projelendirilmeli ve hizmete açılmalıdır.
Yeni tarıma dayalı organize sanayi bölgeleri ve turizm için çok önemli olan bu çalışmalar başlatılmalıdır.

Dünyanın en uzun ve  iyi sahillerinden biri olan, kuş cennetlerine ev sahipliği yapan  Karataş 'ın, turizm teşvikleriyle yepyeni bir turizm kenti haline gelmesi sağlanmalıdır.

Bunları hayal etmeden,teklif etmeden,araştırmadan Adana ne kadar gelişir? Adana büyük düşünenler kentiydi bir zamanlar. 
İlklerin kenti Adana idi...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum