1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adana Aladağ'da 14 köy tehdit altında, orman tehlikede...
Adana Aladağ'da 14 köy tehdit altında, orman tehlikede...

Adana Aladağ'da 14 köy tehdit altında, orman tehlikede...

Aladağ köylüleri ve STK’lar, felakete karşı hukuki mücadele başlattı.

A+A-

Halk TV'den Çiğdem Tosun'un özel haberine göre, ‘Oksijen deposu’ olarak bilinen Adana Aladağlar için hazırlanan rüzgâr santrali projesi, yüzlerce köylüyü tedirgin ediyor. 14 köyü tehdit ettiği belirtilen RES projesinin, büyük bir çevresel felakete yol açacağı kaydediliyor.

14 KÖYÜ KAPSAYAN PROJEDE KÖYLÜLER YOK SAYILDI
Adana'nın doğal ve milli parklar açısından en zengin bölgelerinden biri olan Aladağ'da, Sanko Holding şirketi ENKO Enerji AŞ tarafından planlanan Sanibey Rüzgar Santrali (RES) projesi, büyük bir çevresel tehdit olarak değerlendiriliyor.

Proje, bölgedeki ormanları, milli ve doğal parkları, tarım alanlarını ve 14 köyü kapsayacak şekilde devasa bir alan için tasarlandı. Köylülere hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Uzmanlar, projenin tamamlanması halinde büyük bir orman katliamı ve ekosistem zehirlenmesine yol açacağından endişeli.

whatsapp-image-2024-08-08-at-11-28-08-1.jpeg

‘KÖYLÜLERİN ARAZİLERİ GASP EDİLİYOR’
Sanko’nun RES projesi, aynı zamanda şirketin; orman köylülerinin arazilerini ucuza kapatarak gasp etmesinin de yolunu açıyor. Adım adım bölgedeki tarım ve hayvancılığın sonu hazırlanıyor. Proje kapsamında teknik olarak kurulması mümkün olmayan bölgelerde rüzgar tribünleri kurulacakmış gibi gösterilerek, köylülerin verimli arazileri ucuz bir şekilde ele geçiriliyor. Bu yöntemle, köylülerin hem geçim kaynaklarına hem de yaşam alanlarına büyük bir darbe vuruluyor.

whatsapp-image-2024-08-08-at-11-28-09.jpegUZMANLAR PROJEYİ ‘ART NİYETLİ’ BULDU
Uzmanlar, Sanibey RES Projesi’nin çevresel ve teknik açıdan büyük sorunlar barındırdığını ve "art niyetli" bir şekilde hazırlandığını vurguluyor. Proje, hassas orman ekosistemlerini, milli ve doğal zenginlikleri hiçe sayarak, 1. derece sit alanlarını gözden çıkarıyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun ise gerçeklerle bağdaşmayan ve yüzeysel bir şekilde hazırlandığını vurguluyorlar. Ayrıca, projede rüzgar tribünlerinin kurulumu için gerekli meteorolojik veriler toplanmadan, teknik altyapı eksiklikleri ve gereksiz genişleme ile çevre ve enerji mevzuatlarının açıkça ihlal edildiği belirtiliyor.

whatsapp-image-2024-08-08-at-11-28-08.jpeg

ORMAN YANGINLARINA DAVETİYE ÇIKARACAK
Sanko’nun bu proje ile Aladağ'ın ormanlarını tahrip etmesi, bölgedeki yangın riskini artıracak. Enerji nakil hatlarından kıvılcımlar ve kuraklık nedeniyle, geçen yıl yaşanan Aladağ Orman Yangını gibi felaketlerin olasılığı artacak. Orman ekosistemlerine yapılacak müdahale, proje bölgesiyle birlikte ve Çukurova bölgesini de doğal ve toplumsal açıdan büyük bir tehlikeye atacak.

whatsapp-image-2024-08-08-at-11-30-59.jpeg
HUKUKİ SÜREÇ BAŞLIYOR
Köylüler ve sivil toplum kuruluşları, ÇED Raporu’nun iptali için Çevre Bakanlığı’na ve ön lisansın iptali için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na başvuracak. Aladağ Koruma Platformu adı altında büyük bir basın açıklaması yapılarak direniş başlatılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.