"Adana adına gerek siyasi gerek bürokratik sıkı takibini Ankara’da sürdüreceğiz"
Mersin lobisinin Konteyner Limanı ile ilgili açıklamalarına Adana lobisinden yanıt minvalinde açıklama geldi
Konteyner limanının Adana'nın Yumurtalık ilçesine yapılacağı yönünde gelen açıklama sonrasında Mersin lobisinden de "Ankara'ya gideceğiz, kararı değiştireceğiz" şeklinde tepki dolu açıklama gelmişti.
İlgili haber: Mersin lobisinden Yumurtalık kararına sert tepki: Ankara’ya gideceğiz, kararı değiştireceğiz
Mersin lobisinin yaptığı tepkili açıklama sonrasında gözler Adana'ya ve Ankara'daki Adana lobisine çevrilmişti. Mersin lobisinin açıklamasına yanıt olarak nitelendirilebilecek açıklama Başkent Adana Platformu'ndan geldi.
Başkent Adana Platformu Başkanı Fatih Bayhan'ın konuya ilişkin basın açıklaması şöyle:
11. Kalkınma Planında Adana ve Çukurova perspektifinin bölgesel güç olma yolunda Adana için önemli bir kavşak olacağına inanıyoruz. Kalkınma Planları bilindiği gibi ortak hedeflere yönelen yoğunlaşma stratejilerinin uygulamaya konulması yoluyla orta ve uzun vadede ekonomik ve sosyal kaynakların artırılarak daha üretken alanlara yönlendirilmesi için yol gösterici bir işlev üstlenmektedir.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kalkınma planı olan On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023), uzun vadeli bir perspektifle ülkemizin kalkınma vizyonunu ortaya koyarak, milletimizin temel değerlerini ve beklentilerini karşılamak, ülkemizin uluslararası konumunu yükseltmek için temel yol haritası olacaktır. Bu bağlamda On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023), 30.10.1984 tarihli ve 3067 sayılı Kanun gereğince, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 18.07.2019 tarihli 105’inci Birleşiminde onaylanmıştır.
Bilindiği gibi On Birinci Kalkınma Planı, bakanlıklar başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra toplumumuzun tüm kesimlerinden çok sayıda temsilcinin katkılarıyla katılımcı bir yaklaşımla hazırlanan büyük bir konsensüsün ürünüdür. Cumhurbaşkanlığı, kalkınma planlarını hazırlarken bu kapsamda üç bin beş yüzü aşkın kamu çalışanı, özel kesim ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve akademisyenin bir araya gelerek katkı verdiği 75 adet özel ihtisas komisyonu (ÖİK) ve çalışma grubu oluşturmuştur. Ülkemizin kalkınma önceliklerine yönelik görüş alışveriş süreci kapsamında 81 ilde toplam 267 adet toplantı ve çalıştay düzenlenerek yerel düzeyde yaklaşık 12 bin kişinin katkısı alınmıştır. Ayrıca internet üzerinden gerçekleştirilen “vatandaş anketi” yoluyla 19 bin kişiyi aşkın katılımcıdan plan önceliklerine dair fikir ve öneriler almıştır.
Bu bağlamda, Kalkınma Planı, diğer politika dokümanları ile stratejik planların hazırlanmasında tüm kurumlara, önceliklerini belirlemede yön verecek bir politika seti sunmaktadır. Planda öngörülen politika ve tedbirlerin etkin bir biçimde hayata geçirilmesini teminen Cumhurbaşkanlığı Programı, orta vadeli programlar (OVP), Cumhurbaşkanlığı yıllık programları, bölgesel gelişme ve sektör stratejileri, kurumsal stratejik planlar Kalkınma Planı esas alınarak hazırlamaktadır. Kalkınma Planında, plan ve bütçe bağlantısını güçlendirmek üzere uygulanacak tüm politikaların ve alınacak tedbirlerin bütçe boyutu özellikle dikkate alınmıştır. Kamu kuruluşları politikalarını, yatırım ve cari harcamalarını, kurumsal ve hukuki düzenlemelerini planda öngörülen hedef ve kaynaklara göre ortaya koyarlar.
11. Kalkınma Planında Adanamız için geliştirilen yatırım projeksiyonunda Tarım’dan Sanayiye, Ulaşım hizmetlerinden Sağlık yatırımlarına kadar bir çok perspektif sunulmuştur. Planın Kimya başlıklı öngörü metninde “Çukurova bölgesinde büyük ölçekli petrokimya tesisi kurulacaktır. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde başlayacak büyük ölçekli yatırımlar tamamlanarak temel petrokimyasallar da dâhil olmak üzere entegre üretim yapısı kurulacaktır.” Yer almıştır. Bu, Adanamız için oldukça geniş bir yatırım ve merkez olma sürecine katkı sunacaktır. Yine Planın “Lojistik ve Enerji Altyapısı” başlıklı bölümünde de;
- Öncelikli sektörleri odağa alacak şekilde Çukurova, Batı Karadeniz ve Marmara bölgeleri başta olmak üzere mevcut ve yapımı devam eden lojistik merkezlerin standartları yükseltilecek, yeni yapılacak yük ve lojistik merkezleri ise yük talebinin yüksek olduğu demiryolu koridorlarında planlanacaktır.
- Konya-Karaman-Niğde-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep demiryolu hattı tamamlanarak imalat sanayii sektörlerinin Adana, Mersin ve İskenderun limanlarına erişimi kolaylaştırılacaktır.
- Doğu Akdeniz bölgesinde, Ortadoğu ve Orta Asya coğrafyasına çıkış kapısı olacak transit yük odaklı bir ana konteyner limanı inşa edilecektir.
- İstanbul bölgesinin uluslararası bir hava kargo, bakım-onarım ve aktarma merkezi olması sağlanacak; Orta Doğu ve Afrika coğrafyasına da hitap edecek Çukurova Havalimanı tamamlanacaktır.
- Çukurova Havalimanı tamamlanacak, ana demiryolu şebekesiyle bağlantısı sağlanacaktır.
- Çukurova Bölgesel Havalimanı Bağlantı Yolu tamamlanacaktır.
- Ceyhan Endüstri İhtisas Bölgesi ve BOTAŞ Limanına hizmet edecek (Ceyhan-Yumurtalık) Ayrımı-BOTAŞ Tesisleri il yolu bitümlü sıcak karışım (BSK) kaplamalı 1A standardına yükseltilecektir.
- Adana ve Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi ile Ceyhan Endüstri İhtisas Bölgesinin, Yenice Lojistik Merkezi ile Mersin Limanı’na bağlantısına hizmet edecek olan Adana Güney Çevre Yolu tamamlanacaktır.
Maddeleri yer almıştır. Bu maddeler yukarıda ifade ettiğim gibi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 18.07.2019 tarihli 105’inci Birleşiminde onaylanmıştır. Bu gelişim stratejisinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
11. Kalkınma Planı çerçevesinde Adana ve Bölgemize yönelik perspektifin tüm Bakanlıklarda sürdürülmesi, akamete uğratılmaması ve hızlandırılması hususunda gerek siyasi, gerekse bürokrasi alanında sıkı takibini Adana adına Başkentte yürüteceğimizin bilinmesini kamuoyuyla paylaşırız.
Fatih BAYHAN
Başkent Adana Platformu Başkanı
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.