16 bin sigorta acentesi endişeli!
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, sektörde kargaşaya neden olan yeni sigorta yönetmeliğini meclise taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’deki 16 bin sigorta acentesinin uygulamaya konulan yeni yönetmelik nedeniyle büyük endişe taşıdığını belirtti.
Dr. Şevkin, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle levha kaydı bulunmayan, asıl işi sigortacılık olmayan bazı kurum ve kuruluşlara sigorta poliçesi düzenleme izni verilmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
BASKI MI OLDU?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunan Dr. Şevkin, “Yönetmeliğin çıkarılmasının arkasında yatan gerçekler nelerdir? Yönetmeliğin çıkarılması için bakanlığınıza kişi veya kurumlardan herhangi bir baskılama söz konusu olmuş mudur?” sorusunu yöneltti.
Dr. Şevkin, 9 Mayıs 2020 Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’yla ilgili yeni yönetmeliğe göre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) levha kaydı olmayan bazı kurum ve kuruluşlara sigorta poliçesi düzenleme izni verilmesinin asıl işi sigortacılık olan acenteleri ekonomik buhranla karşı karşıya bıraktığını kaydetti.
YASAYA AYKIRI DEĞİL Mİ?
CHP’li Dr. Şevkin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları sordu:
1- 9 Mayıs 2020’de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren sigortacılık kapsamında değerlendirilecek faaliyetlere, tüketici lehine yapılan sigorta sözleşmeleri ile mesafeli akdedilen sigorta sözleşmelerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, 14 Haziran 2007’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sigortacılık Kanunu’nda ne gibi değişikliklere sebep olmuştur?
2- Yeni yönetmelik yayımlanmadan önce asıl işi sigortacılık olan acentelerin görüşü alınmış mıdır?
3- Yeni yönetmelik gereği asıl işi sigortacılık olmayan kurum veya kuruluşlara, sattıkları ürünler için sigorta poliçesi düzenleme hakkı tanınmış mıdır? Tanınmışsa asıl işi sigortacılık olan acentelere haksızlık yapılmış olmuyor mu?
4- Sigorta acentelerinin TOBB Levha Kaydı edinme zorunluluğu kaldırılmış mıdır? Kaldırılmamışsa uygulamaya konulan yeni yönetmelik 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’na aykırı bir durum teşkil etmiş olmuyor mu?
5- Yönetmeliğin çıkarılmasının arkasında yatan gerçekler nelerdir? Yönetmeliğin çıkarılması için bakanlığınıza kişi veya kurumlardan herhangi bir baskılama söz konusu olmuş mudur?
6- Poliçe düzenleme hakkının genişletilmesi nedeniyle kanunen acentelikten başka hiçbir iş yapmaması gereken 16 bin sigorta acentesi için acil bir plan ve ekonomik önlemler paketi oluşturulmuş mudur?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.