12. Yasama Dönemi ve TBMM’deki Adana Milletvekilleri
Kucuksaat.com kurucusu Taner Talaş, Adana siyaset tarihi araştırmalarına devam ediyor. 12'inci araştırma yazısında Talaş, 1961 seçimleri sonrasında TBMM'de görev yapan Adana milletvekillerini yazdı.
27 Mayıs 1960 askeri darbesi sonrasında ilk seçimler, 15 Ekim 1961 yılında yapıldı.
Yeni anayasaya göre yapılan seçimlere, yüzde 85 gibi yüksek bir katılım gerçekleşti. Seçim kanunu değiştirilerek çoğunluk sisteminden nispi temsil sistemine geçildi. Tüm partiler aldıkları oy oranıyla eşit biçimde milletvekili çıkardı.
- Cumhuriyet Halk Partisi : %36.7
- Adalet Partisi : %34.8
- Yeni Türkiye Partisi : %13.9
- Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi : %13.7 oy aldı.
Yeni anayasaya göre kurulan ve Türkiye’nin ilk defa tanık olduğu Cumhuriyet Senatosu Seçimleri ise çoğunluk sistemine göre yapıldı. Bu sistem nedeniyle Cumhuriyet Senatosu’nda; AP birinci, CHP ikinci oldu.
Adana’da oyların çoğunluğunu Adalet Partisi topladı.
CHP Genel Başkanı İsmet İnönü başbakanlığında, AP ile Birinci Koalisyon Hükümeti kuruldu. (20.11.1961 – 25.06.1962) Adana’dan AP’li 2 milletvekili bakanlığa getirildi.
Ahmet Topaloğlu İçişleri Bakanı, Ali Cavit Oral Tarım Bakanı olarak kabinede yer aldılar.
Zamanla Adalet Partisi ile çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle hükümet dağıldı. Dağılan hükümetten sonra İsmet İnönü başkanlığında CHP – CKMP – YTP hükümeti kuruldu. (25.06.1962 – 25.12.1963)
Bu hükümette Adana’dan bakan yer almadı.
17 Kasım 1963 tarihinde yapılan yerel seçimlerde, AP 1. Parti olarak ipi göğüsledi.
Siyasi konjonktür ve iç-dış gelişmeler neticesinde İnönü başbakanlığındaki 2. Koalisyon hükümeti de dağıldı.
Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini yeniden İnönü’ye verdi. İnönü başbakanlığında CHP azınlık hükümeti kuruldu. (25.12.1963 – 20.02.1965)
CHP Azınlık Hükümeti’nde Adana’dan herhangi bir milletvekili bakan olamadı ancak bir sonraki seçimden itibaren Adana ve Türkiye siyasetinin önemli bir ismi olan, dönemin Elazığ milletvekili Dr. Kemal Satır Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak hükümette yer aldı.
1965 bütçe görüşmelerinde bütçe kanun tasarısının oy çokluğuyla reddedilmesi üzerine Başbakan İsmet İnönü istifa etti. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, hükümeti kurma görevini AP listesinden bağımsız senatör olan Suat Hayri Ürgüplü’ye verdi. Ürgüplü’nün başbakanlığında; AP – MP – CKMP – YTP’nin katılımıyla bir koalisyon hükümeti kuruldu. (20.02.1965 – 27.10.1965)
Bu hükümette AP Adana Milletvekili Ahmet Topaloğlu, Gümrük ve Tekel Bakanı olarak yer aldı.
ADANA SEÇİM SONUÇLARI
Seçmen Sayısı : 298.069
Oy Kullanan Seçmen Sayısı : 253.053
Geçerli Oy Toplamı : 246.341
Geçersiz Oy Toplamı : 6.712
Adalet Partisi : 126.365 - %51.3
Cumhuriyet Halk Partisi : 108.161 - %43.9
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi : 10.347 - %4.2
Yeni Türkiye Partisi : -
Bağımsızlar : 1.687 - %0.7
CHP Adana Milletvekili Adayları:
- Kasım Gülek
- Ahmet Karamütfüoğlu
- Melih Kemal Küçüktepepınar
- Kemal Sarıibrahimoğlu
- Mehmet Geçioğlu
- Saim Karaömerlioğlu
- Turgut Yeğenağa
- Kazım Bozdoğan
- Bekir Tünay
- Fazıl Güleç
- Vehbi Batuman
- İbrahim Günay
CHP Adana Cumhuriyet Senatosu Adayları:
- Hamdi Öner
- Ali Menteşoğlu
- Muslihittin Yılmaz Mete
- Rıza Tekeli
CHP Adana Milletvekilleri:
- Kasım Gülek
- Ahmet Karamüftüoğlu
- Kemal Sarıibrahimoğlu
- Mehmet Geçioğlu
- Melih Kemal Küçüktepepınar
AP Adana Milletvekili Adayları:
- Cavit Oral
- Ali Bozdaoğanoğlu
- Ahmet Topaloğlu
- İbrahim Tekin
- Hasan Aksay
- Yusuf Aktimur
- Ahmet Savrun
- Ahmet Ersoy
- Ziya Bilge
- Hasan Çulhaoğlu
- Mehmet Öztürk
- Zeki Öztürk
AP Adana Senato Adayları:
- Sakıp Önal
- Mehmet Nuri Ademoğlu
- Mehmet Ünaldı ( Gazeteci Ruhat Mengi'nin babası)
- Galip Avşar
AP Adana Milletvekilleri:
- Ahmet Savrun -
- Ahmet Topaloğlu
- Ali Bozdoğanoğlu
- Cavit Oral
- Hasan Aksay
- İbrahim Tekin
- Yusuf Aktimur
CKMP Adana Milletvekili Adayları:
- Saadettin Tokbey
- Ekrem Babacan
- Tacettin Karahaliloğlu
- Mehmet Özmen
- Emin Özdemir
- Ekrem Tümsa
- Agah Öngören
- Necati Hepçorman
- Mustafa Yazar
- Mecit Hazer
- Yaşar Türkel
- Ali Rıza Özgen
CKMP Adana Senato Adayları:
- Hadi Kiper
- Ali Homurlu
- Kemal Selimoğlu
- Numan Güreli
Adana Bağımsız Milletvekili Adayları
- Celal Tekiner
- Hasan Keskin
- Hamit Sevsal
Cumhuriyet Senatosu Seçimleri Adana Sonuçları:
Cumhuriyet Senatosu Seçimlerinde, genel seçimlerdeki hükümler uygulanmamış, en fazla oyu alan parti senato seçimlerinin tamamını kazanmış kabul edildiği için AP’nin Adana’da en fazla oyu alması nedeniyle Senato üyelerinin tamamı AP’den seçilmiştir.
Kazanan Adaylar:
- Mehmet Nuri Ademoğlu
- Ali Galip Avşar
- Mehmet Ünaldı
- Mehmet Sakıp Önal
*1961 Anayasası'nın 73 üncü maddesinde, Cumhuriyet Senatosu Üyeliğinin süresi altı yıl olarak saptanmış, gerek genel oy ve gerek Cumhurbaşkanı 'nca seçilen üyelerin üçte birinin her iki yılda bir yenilenmesi öngörülmüştür.
CHP ADANA MİLLETVEKİLLERİ
KASIM GÜLEK
Kasım Gülek 1905 yılında Adana’da doğdu. Babası İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Çukurova bölge sorumlusu olduğu için küçük yaştan itibaren memleket meselelerinin tartışıldığı ortamda büyüdü. İlkokula Adana Turan Mektebi’nde başladı, daha sonra gittiği Galatasaray’dan (o zaman ki adıyla Mektebi Sultani) Robert Kolej’e geçti ve buradan mezun oldu. 1928’de Paris’teki Ecole des Sciences Politiques’i bitirdikten sonra Columbia Üniversitesi’nde iktisat dalında doktorasını yaptı.
Rockefeller Vakfı bursiyeri olarak Londra Üniversitesi’nde ve Keynes’in öğrencisi olduğu Cambridge Üniversitesi’nde İktisat ve Maliye bölümlerinde öğrenim gördü. Almanya’da Berlin ve Hamburg Üniversitelerinde doktora sonrası çalışmalar yaparak hukuk eğitimini tamamladı.
Atatürk’ün talimatıyla siyasete giren Gülek, Bilecik’ten milletvekili seçilerek Meclis’e girdi, iki dönem Bilecik milletvekilliğinden sonra 1946 yılında Adana’dan milletvekili seçildi. TBMM Ticaret Komisyonu Başkanlığı yapan Gülek 1947’de Hakan Saka kabinesinin en genç bakanı olarak Bayındırlık Bakanlığı’na, 1948’de de Ulaştırma Bakanlığı’na getirildi. 1949 yılında Kore’ye giderek orada yeni göreve başlamış olan Birleşmiş Milletler Kore Komisyonu’nun Başkanlığına seçildi.
1950 seçimlerinde Demokrat Parti karşısında yenilgiye uğrayan CHP’nin genel sekreteri seçme yetkisinin Parti Meclisi’nden alınarak delegelere verildiği ilk kurultay olan VIII. Kurultay’ında genel sekreter seçildi. Bundan sonra XV’inci Kurultay’a kadar yapılan tüm kurultaylarda da genel sekreter seçilen Gülek, 1950 ile 1959 yılları arası aralıksız olarak CHP Genel Sekreterliği görevini sürdürdü. Yoğun memleket gezileri ve siyaseti halkla iç içe yapmasından dolayı halk arasında ‘çarıklı politikacı’ lakabıyla anılan Gülek, CHP’nin yeniden güçlenmesinde büyük rol oynadı.
1959 yılında görevinden istifa eden Gülek, 1961 yılında Adana Milletvekili seçilip, Adana İli temsilcisi olarak Temsilciler Meclisi’nde yer aldı. 1965 yılında Adana’dan bağımsız milletvekili seçilen Gülek 1968 yılında Kuzey Atlantik Asamblesi Başkanlığı görevini yürüttü. 1969 yılından 1973’e kadar Cumhuriyet Senatosu üyeliği yaptı. Uluslararası kariyerinde ise, Birleşmiş Milletler Kore Komisyonu Başkanlığı, Kuzey Atlantik Asamblesi Başkanlığı, Avrupa Konseyi Kurucu Üyeliği, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcılığı, NATO Parlamenterler Konferansı Başkan Yardımcılığı, Atlantik Enstitüsü Başkanlığı, Doğu Akdeniz Kalkınma Enstitüsü İkinci Başkanı görevlerinde bulundu.
Gülek, İngilizce, Fransızca, Almanca, Farsça, Arapça ve Korece dâhil 8 dil biliyordu. Gülek, 1996 yılında 91 yaşındayken vefat etti. Gülek, iki çocuk babasıydı.
AHMET KARAMÜFTÜOĞLU
1924 yılında Kadirli’de doğdu. Tarsus Amerikan Koleji’nde eğitime başladı. Liseyi İstiklal ve Boğaziçi liselerinde okudu. 1947 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu.
1952 yılında mezun oldu. Askerlik görevini tamamladıktan sonra, Kadirli’de avukatlık ve çiftçilik yaptı. CHP Kadirli ilçe başkanıyken, Adana milletvekili seçildi.
1961 yılında yapılan genel seçimlerde yeniden Adana milletvekili olarak yer aldı. Bu dönemde cumhurbaşkanının üniversite mezunu olması konusunda vermiş olduğu yasa teklifi kabul edildi ve bu kanun günümüze kadar devam etti.
1965 yılında CHP’de başlayan “Ortanın Solu” tartışmalarından rahatsız olması sonucunda, 1970 yılında Turan Feyzioğlu tarafından kurulan Güven Partisi’ne geçti.
7 Temmuz 1994’te vefat etti.
MUSTAFA KEMAL SARIİBRAHİMOĞLU
1923 yılında Kadirli’nin Küçükçınar köyünde doğdu. İlkokulu Kadirli’de, ortaokulu Adana’da, liseyi Adana Erkek Lisesi’nde okumuştur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1949 yılında bitirmiş, 1957 yılına kadar Ceyhan’da avukatlık yapmıştır.
12 ve 13. Dönem CHP’den yeniden Adana milletvekili seçilmiştir.
12 Ekim 1975 – 12 Eylül 1980 tarihleri arasında Cumhuriyet Senatosu Adana Üyesi olarak görev yapmıştır. Dünya Parlamentoları Birliği Türk Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı, NATO Parlamenterler Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.
Ziraat Encümeni, İmar ve İskân Encümeni, Adliye Encümeni üyeliği görevlerinde bulunmuştur.
27 Nisan 1995 tarihinde vefat etmiştir.
MEHMET GEÇİOĞLU
1901 yılında Karaisalı’da doğmuştur. Ortaokulu bitirdikten sonra 3 yıl sanayi mektebine gitmiş ardından askerlik görevini tamamlamış, 1927 yılında Karaisalı Belediye Başkanlığı’na seçilmiştir.
1954 yılına kadar belediye başkanlığı yapmış, bu süre içerisinde çiftçilikle de uğramıştır.
1957 yılında CHP Adana Milletvekili seçilmiştir.
1961 yılında yapılan seçimlerde yeniden Adana milletvekili olarak parlamentoya girmiştir.
Karaisalı Ziraat Odası Başkanlığı, Teyyare ve Kızılay Cemiyetleri Başkanlığı da yapan Geçioğlu, 2 Ağustos 1981 tarihinde vefat etmiştir.
Evli ve 6 çocuk babasıdır.
TBMM çatısı altında bulunduğu dönemde, Maarif ve münakalat encümeni üyeliği görevlerinde bulunmuştur.
4 sual takriri vermiş, 17 konuşma yapmıştır. Konuşmalarının tamamına yakını Diyanet İşleri, imamlar ve imam-hatiplerin sorunlarıyla alakalı olduğu görülmüştür.
MELİH KEMAL KÜÇÜKTEPEPINAR
1923 yılında Adana’da doğmuştur. İlk, orta ve lise tahsilinden sonra siyasal bilgiler fakültesine kaydolmuş, 1949 yılında mezun olmuştur.
İlk görev yeri Seyhan Maiyet memurluğu ardından Toprakkale Bucak Müdürlüğü, Osmaniye Kaymakam Refikliği, Kadirli Kaymakam Vekilliği ve Kemaliye Kaymakamlığı görevlerinde bulunmuştur.
1953 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü 4. Şube Müdürü olarak görev yapmıştır.
1954 yılından sonra gazeteciliğe merak salmış, Adana’da “Hür Fikir” gazetesini kurmuş ve başyazarlığını yapmıştır.
12, 13 ve 14. Yasama döneminde de CHP’den Adana milletvekili olarak parlamentoda yer almıştır.
25 Ocak 2004 tarihinde vefat etmiştir.
TBMM çatısı altında Maliye, Basın Yayın ve Turizm Encümeni olarak görev yapmıştır.
AP ADANA MİLLETVEKİLLERİ
AHMET SAVRUN
1908 yılında Kadirli’de doğdu. Kaynaklarda adı Ahmet Tevfik Savrun olarak da geçer. Baba adı Reşit, anne adı Sultan. Ziraat Okulu mezunu. Çiftçilikle uğraştı. İlkokul Öğretmeni, Kadirli Belediye Başkanı, Umumi Meclis ve Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı.
Ahmet Savrun, 1961 genel seçimlerinde AP’den XII. Dönem (15.10.1961 – 10.10.1965) Adana Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. 23 Nisan 1989’da hayatını kaybetti. Evli, 5 çocuk babasıydı.
AHMET TOPALOĞLU
1914 tarihinde Adana’nın Kadirli ilçesine bağlı Sıtır Köyü’nde doğdu. İlköğrenimini Kadirli’de, liseyi Adana Erkek Lisesi’nde okuyan Topaloğlu, 1940 yılında Siyasal Bilgiler Okulu’nu bitirdi.
29 Temmuz 1940’da maiyet memuru olarak devlet hizmetine başladı. Aynı yıl askere gitti. Piyade teğmen rütbesiyle terhis oldu. Pozantı’da nahiye müdür adayı ve Seyhan’da maiyet memuru olarak çalıştı. Datça, Köyceğiz, Posof, Ardahan ve Nevşehir’de kaymakamlık yaptı.
21 Ağustos 1951’de Ankara İl Emniyet Müdürlüğü emrine atandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde şube müdürü olarak başladığı görevini, emniyet müdür yardımcılığı yaparak tamamladı.
1954 yılında Başbakan Adnan Menderes’in İstanbul Emniyet Şube Müdürlüğü esnasında yaptığı hizmetleri duyması nedeniyle makamına çağırıp, “Sizi önümüzdeki seçimde Seyhan’dan Demokrat Partisi’nden vekil yapmak ve mecliste görmek istiyoruz.” sözü sonrasında Topaloğlu’nun siyaset hayatı başladı. O günlerde yine İstanbul Emniyet Şube Müdürlüğü’nde görev yapan ve ileriki yıllarda başbakan yardımcılığı yapacak olan Orhan Eyüpoğlu’ndan aldığı ödünç yol parası ile Adana’ya dönmesi, siyaset kariyerinin önemli anılarından biri oldu.
İstifasından sonra yeniden siyasete dönen Topaloğlu;
- Demokrat Parti’den 10. Dönem (14 Mayıs 1954 - 11 Eylül 1957) Seyhan,
- 1957 yılında Hatay Valisi oldu
- 27 Mayıs 1960 darbesi nedeniyle merkeze alındı ve istifa etti.
- Adalet Partisi’nden 1. (XII.) Dönem (25 Ekim 1961 - 10 Ekim 1965) Adana,
- Adalet Partisi’nden 2. (XIII.) Dönem (22 Ekim 1965 - 12 Ekim 1969) Adana,
- Adalet Partisi’nden 3. (XIV.) Dönem (22 Ekim 1969 - 14 Ekim 1973) Adana,
- Adalet Partisi’nden 4. (XV.) Dönem (24 Ekim 1973 - 5 Haziran 1977) Adana,
- Adalet Partisi’nden 5. (XVI.) Dönem (13 Haziran 1977 - 12 Eylül 1980) Adana Milletvekili olarak TBMM’de yer aldı.
8. İnönü Hükümeti’nde İçişleri Bakanı, Suat Hayri Ürgüplü Hükümeti’nde Gümrük ve Tekel Bakanı, 1’inci, 2’nci ve 3’üncü Demirel Hükümetlerinde (1965-1971) Milli Savunma Bakanlığı yaptı. Bakanlık görevi 26 Mart 1971‘de kurulan 1. Erim Hükümetiyle sona erdi.
Ahmet Topaloğlu, TBMM çatısı altında almış olduğu görevlere bakıldığında, Birinci ve İkinci Yasama Yılı’nda Hariciye Encümeni Üyeliği, Üçüncü ve Dördüncü Yasama Yılı’nda Bütçe Encümeni Üyeliği görevlerinde bulundu.
24 Nisan 1972’de TBMM’de yapılan oylama sonucunda asılmalarına karar verilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamına ‘evet’ oyu verdi.
Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri olan Çukurova Üniversitesi’nin kurulmasından yerinin belirlenmesine kadar çalışmaya öncülük etti.
12 Nisan 1981 tarihinde vefat etti.
Cenazesi Ankara’da Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedildi. Türkan Hanım ile evli olan Topaloğlu, 2 kız çocuğu babası olup Fransızca bilmekteydi.
ALİ BOZDOĞANOĞLU
1925 yılında Adana’da doğdu. Baba adı, Mustafa, anne adı Zeynep’tir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Eğitimini tamamladıktan sonra serbest avukatlık ve çiftçilikle meşgul oldu.
1955-1956 arası Adana Belediye Başkanı olarak görev yapan Ali Bozdoğanoğlu, 1961 ve 1965 genel seçimlerinde AP’den XII. ve XIII. Dönem Adana Milletvekili seçilerek 15.10.1961 – 12.10.1969 arası TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. 7 Kasım 1997’de hayatını kaybetti. Bekârdı.
ALİ CAVİT ORAL
1904 yılında Adana’da doğdu. Almanya Vürttemberg Hohenheim Yüksek Ziraat Okulu’nu ve Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonra çiftçiliğe başladı. Bu dönemde CHP’ye üye olarak siyasi hayata atıldı. Bir yandan da kardeşi Nihat Oral’la birlikte çıkardığı Adana’da yayın yapan Bugün Gazetesi’nde köşe yazıları yazdı.
Sahibi olduğu Ankara’da yayın yapan Hürses Gazetesi’nde ilk önce CHP’yi destekleyip, Demokrat Parti’ye muhalefet eden bir yayın anlayışı daha sonra Oral’ın Demokrat Parti’ye geçmesiyle birlikte gazetenin yayın anlayışı da Demokrat Parti eksenli bir çizgiye geçiş yaptı.
Adana Belediyesi Azalığı, Adana Çiftçiler Birliği Reisliği, Adana Pamuk Müstahsilleri Satış Kooperatifi Müdürlüğü, Adana Halkevi Neşriyat Komitesi Reisliği, Sümerbank İdare Meclisi Üyeliği yaptı. 5. ve 6. Dönemde Niğde Milletvekili seçildikten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği görevinde bulundu.
1943 ve 1946 yıllarında yapılan genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi Seyhan Milletvekili seçildi. Hasan Hüsnü Saka’nın 1948 tarihinde kurmuş olduğu 17. Hükümet ile Mehmet Şemsettin Günaltay’ın 1949 tarihinde kurmuş olduğu 18. Hükümet’te Tarım Bakanı olarak yer aldı.
1948’den başlayarak, siyasi hayatı boyunca “Çiftçiyi topraklandırma kanunu” olarak bilinen, İşlenmeyen ve kamuya ait arazilerin topraksız çiftçilere dağıtılması kanununun çıkmasını o dönem mecliste bulunan Emin Sazak, Adnan Menderes ve diğer toprak ağası milletvekilleri ile birlikte engellemekle itham edildi. Kendisi ise bu durumu, “Toprak reformu değil, bu ülkeye tarım reformu gereklidir” diyerek savundu.
Tek parti döneminin İslamcı başbakanı olan Şemsettin Günaltay’ın, 1949 yılında İsrail’i tanıyan kararnamesinde, tarım bakanı olarak imzası yer aldı.
1954 yılında yapılan genel seçimlerde bağımsız Adana Milletvekili, 1961 ve 1969 yıllarında yapılan genel seçimlerde ise Adalet Partisi Adana Milletvekili seçildi. İsmet İnönü’nün 20 Kasım 1961 tarihinde kurmuş olduğu 26. Hükümet’te yeniden Tarım Bakanı olarak atandı.
24 Nisan 1972’de TBMM’de yapılan oylama sonucunda asılmalarına karar verilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamına, Adalet Partisi sıralarından ‘evet’ oyu veren vekiller arasında yer aldı.
Almanca ve az seviyede Fransızca bilen Oral, evli ve üç çocuk babasıydı. 9 Haziran 1983 tarihinde hayata veda etti.
HASAN AKSAY
1933 yılında Adana’ya bağlı olan Haruniye’de (Düziçi) doğdu. İlkokulu Haruniye’de, ortaöğrenimini Osmaniye, Ankara ve Kahramanmaraş’ta tamamladı. 1955 yılında Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Lise yıllarında, Kahramanmaraş’ta yayınlanan “Demokrasiye Hizmet Gazetesi”nde makaleler yazdı. Üniversite öğrencisi olduğu yıllarda;
Türkiye Millî Talebe Federasyonu ve Ankara Üniversitesi Talebe Birliği İdare Heyeti Üyeliği, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Talebe Cemiyeti Başkanlığı, Adana İmam Hatip Okulu Müdür Muavinliği, Özel Osmaniye Lisesi Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Mezunları Cemiyeti Başkanlığı, Osmaniye Öğretmenler Derneği Başkanlığı, Türk Parlamenterler Birliği ve Anadolu Kulübü Üyeliği, Yeşilay Genel İdare Kurulu Üyeliği ve Ankara Şubesi Başkanlığı, Türk Ocakları Genel İdare Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterliği, Türkiye Suudi Arabistan Dostluk Cemiyeti Kuruculuğu ve 2. Başkanlığı, Vahdet, Adalet ve Adım Dergileri Kurucu Üyeliği ve Yazarlığı, Türkiye İlahiyat ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Cemiyetleri Federasyonu Başkanlığı yaptı.
1961 yılında Adalet Partisi Adana Milletvekili seçildi. TBMM’nin en genç milletvekili oldu. 1965‘de yapılan seçimlerde yine Adalet Partisi Adana milletvekili olarak parlamentoya girdi. Genel İdare Kurulu Üyeliğinde bulundu. Prof. Necmettin Erbakan önderliğinde kurulan Millî Nizam Partisi kurucuları arasında yer aldı. 1971 yılında MNP’nin kapatılmasından sonra kurulan Milli Selamet Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı, Teşkilat Başkanı ve İstanbul İl Başkanı oldu. 1973 yılında yapılan seçimlerde İstanbul Milletvekili, 1977’de ise Adana Milletvekili seçildi.
Süleyman Demirel başkanlığında kurulan Milliyetçi Cephe Hükümeti’nde (AP-MSP-MHP-CGP) Devlet Bakanı olarak görev yaptı. MSP’den sonra kurulan Refah Partisi’nde de yönetici olarak görev aldı. MKYK Üyeliği, Genel Başkan Yardımcılığı ve Teşkilat Başkanlığı yaptı. Hak-İş’e bağlı Basın İş Sendika Başkanlığı, TAGAT kuruculuğu ve Genel Başkanlığı görevlerinde bulundu. Toplamda dört gazete, beş dergi çıkardı. Millî Gazete’yi kurdu ve Başyazarlık yaptı. Yazıları ayrıca Yeni Devir, Yeşilay, Vahdet, Adım, Hilal, Hizmet, Yeni Adalet, Zaman Gazetesi ve dergilerinde yayınlandı. Ayrıca Çocuk Edebiyatı türünde eserleri de yayımlandı.
2017’de verdiği bir mülakatta, “Turan Güneş’i Cumhurbaşkanı seçseydik, 12 Eylül olmayacaktı.” dedi.
Hasan Aksay, evli ve 4 Çocuk babasıdır.
İBRAHİM TEKİN
923 yılında Adana’da doğdu.
İbrahim Tekin, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Almanya Köln Üniversitesi’nde “Sosyal Sigorta Hukuku” alanında doktorasını yaptı.
Etibank Enerji ve Etüt Dairesi Raportörü, Adana Vatandaş Gazetesi Mesul Müdürü olarak görevde bulundu. Serbest avukatlık ve çiftçilik yaptı.
15 Ekim 1961 (12. Dönem) ve 10 Ekim 1965 (13. Dönem) tarihlerinde yapılan genel seçimlerde Adalet Partisi (AP) Adana Milletvekili seçildi. Süleyman Demirel’in 27 Ekim 1965 tarihinde kurmuş olduğu 30. Hükümet’te (I. Demirel Hükümeti) Gümrük ve Tekel Bakanlığına atandı.
Demokratik Parti Kurucu Üyesi oldu. 14 Ekim 1973 (15. Dönem) tarihinde yapılan genel seçimlerde Demokratik Parti (DP) Adana Milletvekili seçildi.
Evli ve bir çocuk babası olan Tekin, Almanca biliyordu.
25 Şubat 2011 tarihinde vefat etti.
YUSUF AKTİMUR
1907 tarihinde Adana’da doğdu. Baba adı Kamil, anne adı Şefika’dır. İlkokul mezunudur.
Aktimur; Maliye Vekâleti Varidat Kâtibi, Tahakkuk Memuru, İstanbul Mercan Maliye Şubesi Tahakkuk Başmemur Muavini, Adana Varidat Mümeyyizi, Tahakkuk Şubesi Şefi, Vergi Dairesi Müdür Muavini, Kontrol Memuru ve Vergi Dairesi Müdürü, Serbest Mali Müşavir olarak çalıştı.
Yusuf Aktimur, 15.10.1961 genel seçimlerinde AP’den XII. Dönem Adana Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. 19 Kasım 1988 günü hayatını kaybetti. Evli, 10 çocuk babasıydı.